Menu

Membres

EstefanÍa Porqueras

Directora Artística, Coreògrafa i Ballarina

Nascuda a Barcelona, i instruïda en les Arts Escèniques des dels quatre anys, descobreix el Tap Dance (Claqué) als deu i gradualment es comença a dedicar íntegrament a ell. En els seus anys de formació estudia també altres disciplines com el ballet, la dansa espanyola, el teatre, modern jazz, música, percussió i cant, de les quals arriba a graduar-se del Sistema de Pedagogía de la Danza Española por Rosario Contreras Verdiales, de diferents nivells de la Royal Academy of Dance del Regne Unit i del Taller de Músics de Barcelona.

Des del principi de la seva educació ha estat constant en la seva formació de Tap Dance, estudiant primer amb artistes locals de Barcelona, com Sharon Lavi, Laia Molins, Guillem Alonso i Basilio González, i en els diferents esdeveniments de la ciutat que convidaven puntualment a artistes d’arreu del món. Més tard amplia la seva formació als Estats Units en diferents ocasions i projectes amb artistes internacionals com Sam Weber, Lynn Schwab, Barbara Duffy, Brenda Bufalino, Sarah Reich, Andrew Nemr, Dormeshia, Sarah Petronio, Michelle Dorrance, entre d’altres. Cal esmentar la seva participació com a una de les alumnes de l’exclusiva formació en Tap Dance de la prestigiosa seu de dansa Jacob’s Pillow dels Estats Units (Tap Program 2017).

Llegir Més

Va iniciar la seva carrera professional en 2003 ballant en diferents teatres amb la companyia de dansa del Basilio González CLAK & ROLL i amb la banda de jazz BIG BAND DE GRANOLLERS, amb la qual va participar en la 38° Edició del Barcelona Jazz Festival.

En 2004 s'incorpora a la companyia TAPEPLAS (actual Companyia Sharon Lavi), en la qual ha estat ballarina de les seves 4 produccions i on actualment continua com a ballarina solista en el seu últim treball Fragments. Cal esmentar la participació de l’Estefanía en les temporades al Teatre Borràs i al Teatre Guasch (actual Eixample Teatre) de Barcelona, diverses actuacions internacionals a Itàlia, el Regne Unit i França, així com la seva participació en l'estrena de la peça EPIC al Mercat dels Flors de Barcelona (desembre ’09 - gener ’10).

En 2010 s'uneix a la reconeguda companyia CAMUT BAND com la primera ballarina femenina de l'espectacle La Vida es Ritme, convertint-se al moment en membre regular del grup per a les seves produccions, tant de gires nacionals com internacionals (Geòrgia, Alemanya), i de temporades al Teatre Goya i al Sant Andreu Teatre (saT!) de Barcelona (estiu/tardor 2010). En 2011 participa en la producció Africa-Camut-Barcelona, representada en L’Auditori de Barcelona, en el Teatre Grec de Barcelona i al Festival Tres Culturas de Múrcia, entre altres. En 2013 forma part de la producció Sonoritats, que va ser estrenada al festival Temporada Alta de Girona, i la qual va fer temporada al Teatre Victòria de Barcelona (juliol 2014), i formar part de la programació del Mercat de les Flors al desembre del mateix any. Actualment, continua en actiu en les diverses propostes que el projecte genera, com de l'estrena de l’última peça de la companyia: Set de Ritme, estrenada a la sala Golem’S l'abril de 2024.

Des de l'inici de la seva carrera professional el 2003, ha compaginat la seva activitat escènica amb la docència regular a diverses escoles de dansa, com l’Esbart Dansaire del Poble Sec, Escola de Dansa Ramon Solé, Escola Artis de Reus, entre altres. En 2012 entra a formar part del professorat habitual de l’ESCOLA LUTHIER, un dels centres de Tap Dance més importants d’Europa, i de la seva reconeguda formació professional en Tap Dance de 9 mesos. Des de 2015 és convidada a impartir Màster-Classes i Workshops i a participar en diferents festivals i esdeveniments internacionals de Tap Dance en ciutats com Stockholm, Torino, Oslo, Los Angeles, Rio de Janeiro, Vancouver, Dallas, Panamà, entre d’altres.

En 2020, a causa de la crisi sanitària, inicia dos nous projectes: 
Les TAP TALKS LIVE (Temporada 2020/21), van ser unes sessions socioeducatives en línia en diverses temàtiques de Tap Dance, copresentades amb Iselin Jansen (Oslo), les quals van fer servei a la comunitat de Tap Dance durant l’època de pandèmia, i que van quedar com a arxiu en línia on poder consultar les diverses entrevistes amb reconeguts artistes de la disciplina com Sarah Petronio (França) i Uwe Meusel (Alemanya), entre altres.
La segona iniciativa comença a la tardor del 2020, coordinant i dirigint l’única PROGRAMACIÓ REGULAR DE TAP DANCE de Barcelona, més concretament a la sala Golem’S (antic Almeria Teatre), la qual avui dia inicia la seva cinquena temporada. La proposta inclou la programació de diferents produccions nacionals i internacionals, Tap Jams mensuals, i altres esdeveniments, que tenen com a objectiu augmentar i incentivar el flux d'activitats de Tap Dance a la ciutat de Barcelona, generar un lloc de creació de públics, i oferir un punt de reunió entre tots els artistes dels diferents estils de la disciplina.

La seva carrera en composició coreogràfica va començar en 2011 amb una petita peça anomenada Amélie, una creació-poema de Tap Dance creat per a representacions esporàdiques, i que oferia una nova visió sensitiva en la composició d'aquesta dansa. En 2015, finalment funda la seva pròpia iniciativa coreogràfica UNUM Project: un espai de trobada entre el Tap Dance de moviment contemporani (allunyant-lo del tradicional “entreteniment”) i la composició de Música Electrònica original, que va fer la seva primera presentació amb l’estrena de la peça de 25 minuts -SIGHTS-, a Torino (Itàlia, desembre 2016). En 2018, durant una pausa en el seu projecte, treballa en l'assistència coreogràfica en Tap Dance per al musical LA JAULA DE LAS LOCAS, assistint a la reconeguda coreògrafa Aixa Guerra (Original “La Cage aux Folles”, Direcció d'Àngel Llàcer, Teatre Tívoli de Barcelona, ​​Temporada 2018/19).

En 2020 crea el seu segon espectacle SUMARI DE MEMÒRIES I CICATRIUS dins del seu marc creatiu d’UNUM Project, on suma a la seva singular forma de composició en Tap Dance, els conceptes de dramatúrgia i disseny gràfic. L'espectacle va ser seleccionat en 2022 per a girar a Espanya gràcies a l'associació Redescena i amb el suport de l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música de España (INAEM). Inicia també en 2022 la internacionalització de la proposta al Brasil, presentat en un cap de setmana dues funcions de l’espectacle juntament amb un esdeveniment educatiu amb sessions tècniques i experimentació de caràcter formatiu amb el material de la companyia per a ballarins del Brasil.

El maig de 2024, després de dos anys d’idealització de la següent proposta, inicia el procés d’investigació del projecte A·COS·O, també sota el paraigua d’UNUM Project, a les instal·lacions de tanzhaus NRW, continuant-lo a l’espai del LAVA Valladolid el setembre de 2024. La proposta utilitza a la hibridació de diferents disciplines amb el motiu de generar un missatge clar i actual sobre el concepte de l’abús psicològic i físic.

Des de 2022, és convidada a diversos esdeveniments internacionals, en països com el Brasil i Panamà, per a la creació i composició de peces noves de curta durada: es tracta de treballs en format de residència amb l'objectiu de la formació educativa dels seus participants en la gestió, creació i presentació d’una peça original. Les peces generades formen part de l'arxiu d’UNUM Project, i contemplen accions socials i col·laboratives a llarg termini que generin ponts i encreuaments artístics entre Europa i Amèrica Llatina.

En l’actualitat, l'Estefanía segueix les seves tasques en educació, tant en l’àmbit local com internacional, gestiona la programació regular de Tap Dance a la sala Golem’S, respon als diferents projectes que la CAMUT BAND ofereix, i treballa en el suport, promoció i investigació de la nova proposta d’UNUM Project, A·COS·O

Col·laboradors

GABRIEL
GUIRAO

Compositor
Llegeix la Biografia

TUTU
MORASI

Assistent Coreogràfic
Llegeix la Biografia

GONZALO
OVEJERO

Disseny Gràfic
Llegeix la Biografia

Equip Artístic

AILEEN MAZENAUER

Ballarina
Read Bio

GAËTAN FARNIER

Dancer
Read Bio

SARA MACCHIAVELLI

Dancer
Read Bio

CLARA MARTÍNEZ

Dancer
Read Bio

MATTEO NICOLAI

Dancer
Read Bio

JOËL SEMPERE

Musician
Read Bio

@UNUM_PROJECT

Amb el suport de

Copyright © 2022 | UNUM Project | Tots els Drets Reservats

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram